Showbiz la kilogram 17


– publicat în “Altă Viaţă Magazin” pe 6 august 2005 –

Topit de căldură şi bătut în cap de soare (şi de soartă, de ce nu?), mi-am dat seama de un adevăr: în România, oricine poate ajunge vedetă. Mai ales în muzică. Aşa că, m-am hotărât să dezvălui secretul succesului, pe care nu am apucat să-l întâlnesc decât la alţii. Dacă au ajuns staruri fetele de la Ooops!, Trident, Cheeky Girls, Bordo, Gia, Costi Ioniţă şi mulţi alţii, poate oricine. Chiar şi căţelul meu, dacă l-aş putea convinge să-şi implanteze silicoane, să-şi decupeze blugii la spate şi să facă play-back. Rândurile de mai jos sunt dedicate celor ce aspiră la statutul de vedetă şi la o îndelungată carieră muzicală de două luni. Iată ce trebuie să faceţi:
În primul rând trebuie compus „hitul”. Pentru asta, e nevoie de bani. La fete e mai uşor. Dacă nu aveţi un părinte putred de bogat, nu disperaţi. Căutaţi un sponsor miliardar trecut de cea de-a treia tinereţe şi se rezolvă totul cu două zâmbete şi un infarct. Băieţii au mai mult de muncit. Dar cu un schimb de experienţă de două luni în Italia sau Germania, problema se rezolvă. Odată găsit compozitorul (nu trebuie să căutaţi prea departe, orice puşti cu un calculator poate face muzică), trebuie furată o melodie. Vă recomand cu căldură folclorul grecesc, arăbesc sau american. Greul începe abia la compunerea versurilor. Nu vă alarmaţi că e foarte simplu. Dacă vreţi să cântaţi dance, abordaţi problema iubirii, a despărţirii sau a litoralului (ei, cui nu-i plac piesele cu „la mare, la soare”?). Dacă vreţi hip-hop, vorbiţi despre cartier, străzi, golani şi băutură. Nu uitaţi înjurăturile, ele reprezintă tot farmecul cântecului. Dacă vreţi manele, cântaţi (vorba vine) despre bani, maşini, femei şi dureri de inimă. Sunt obligatorii dezacordurile gramaticale, interjecţiile („oooof”, „cicalaca-cichicea”), versurile albe şi rimele cu acelaşi cuvânt. În fine, dacă vreţi să abordaţi rock-ul, puteţi să cântaţi despre orice. Dacă zdrăngăniţi o chitară electrică şi bateţi o tobă de parcă ar fi proful de mate, vă asigur că nimeni nu va mai auzi nimic altceva. Acum, melodia e aproape gata. A mai rămas înregistrarea vocii. Dar ce vă faceţi dacă nu ştiţi să cântaţi? Nici o problemă. Din nou, acelaşi calculator vă scoate din impas. O multitudine de efecte vă poate face glasul de nerecunoscut. Dacă nici aşa nu merge, puteţi angaja pe cineva să cânte în locul vostru. E drept că această specie de oameni e mai greu de găsit dar, la noi în ţară, totul este posibil. Dacă vă hotărâţi, totuşi, să vă păstraţi propriul glas, nu uitaţi ecoul, accentul şi cel puţin o strofă de rap. În plus, cu cât vocea e mai chinuită, cu atât melodia va ieşi mai mult în evidenţă. Succesul e garantat.
Data viitoare vă voi învăţa cum să vă găsiţi un producător şi cum să vă ocupaţi de imagine, de videoclip, de spectacole. Până atunci, uitaţi-vă la posturile muzicale şi învăţaţi de la cei deja consacraţi. Dacă nu, citiţi o carte. Veţi avea mai mult de câştigat.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: