Biserica Sfânta Kyriaki Chrysopolitissa și stâlpul apostolului Pavel


Biserica Sfânta Kyriaki Chrysopolitissa din Pafos (Cipru) a fost construită în secolul al XVI-lea pe ruinele unui vechi templu, distrus de un cutremur în anul 59. Nu se știe cui îi era închinat acel templu (cel mai probabil Afroditei sau lui Poseidon), deoarece creștinii au avut grijă să șteargă orice urme ale zeilor păgâni și să le înlocuiască cu propriile divinități.

Capitolul 13 al Faptelor Apostolilor afirmă că apostolii Pavel și Barnaba au ajuns în Pafos, unde s-au confruntat cu vrăjitorul Bariisus / Elimas. După ce Pavel l-a orbit pe vrăjitor, proconsulul roman Sergius Paulus s-a convertit la creștinism, Ciprul devenind astfel prima țară din istorie condusă de un creștin. Înainte să se întâmple acest lucru, tradiția susține că apostolul Pavel a fost legat de unul dintre stâlpii templului și biciuit. Deși nu există nicio dovadă că a existat Saul din Tarsus sau Pavel, ori că proconsulul Sergius Paulus ar fi adoptat religia lui Pavel și Barnaba, biserica Sfânta Kyriaki Chrysopolitissa rămâne unul dintre cele mai importante locuri din lumea creștină, datorită presupusei flagelări a presupusului apostol. Deoarece credința nu are nevoie de fapte reale, ci doar de povești frumoase, eventual asociate cu locuri frumoase.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

11 răspunsuri to “Biserica Sfânta Kyriaki Chrysopolitissa și stâlpul apostolului Pavel”

  1. Nu ştiu de ce mi se pare,dar în ultima fotografie semeni foarte bine cu un tată.

    Apreciază

  2. Asta înseamnă că într-adevăr am îmbătrânit.
    Cum adică semăn cu un tată? Mie nu mi se pare că semăn fizic nici măcar cu al meu…

    Apreciază

  3. Foarte simplu.Arăţi foarte serios,prezinţi o constituţie robustă şi ai păr grizonat.De obicei,cei sub 25-30 de ani nu par aşa de siguri sau de parcă un nor le plouă capetele.
    Oricum,oare cum ar trebui să mă simt eu?Am trecut de jumătatea vârstei iar altele mai mici decât mine şi care poartă fuste înflorate au deja puradei pe care preotul îi botează în şampanie şi cu dolari pe post de nuferi.

    Apreciază

  4. Am trecut de 30 de ani, așa că nu mă încadrez în tiparul 25-30. Nu mă consider deloc robust iar părul grizonat e de la 18 ani. Dar probabil asta înseamnă că am început să îmbătrânesc.

    Apreciază

  5. Aşa arăţi în fotografie.Am văzut-o şi pe cealaltă,dar nu mă pot pronunţa doar după două imagini.Îmi trebuie 3-4 ca să judec o persoană.Oricum,în cealaltă se observă clar că prezinţi o siluetă suplă.Pari de 25-27 de ani.În legătură cu părul grizonat,mie mi se pare foarte drăguţ.
    „Dar probabil asta înseamnă că am început să îmbătrânesc.”->Mie mi se pare că bărbaţii sunt nişte copii într-o contină creştere.Un călugăr mi-a explicat că ei(călugării) sunt nişte „copii cu barbă”.

    Apreciază

  6. Bineînțeles că ei sunt niște copii cu barbă. Pentru că doar niște copii ar putea crede în povești cu oameni invizibili care trăiesc în cer, șerpi vorbitori, copaci magici, inorogi, măgărițe vorbitoare, miliarde de oameni pedepsiți pentru că doi sălbatici semi-retardați au mâncat dintr-un fruct și zei cu triplă personalitate, ce pot fi proprii lor fii și tați în același timp.
    Dacă bărbaţii sunt nişte copii într-o continuă creştere, femeile ce sunt?

    Apreciază

  7. Mamele care trebuie să aibă grijă de voi.De aceea se apucă din timpuri imemoriale să se îngrijească de copii,să vorbească de unele singure cu păpuşi şi să-şi imagineze nunta lor care sigur va ieşi mai fastuasă decât toate galele hollywoodiene în care lumea se droghează şi după aceea se întreabă următoarea zi de ce se află la dezalcoolizare.În afară de mine.Eram pe atunci ocupată să mă joc cu lego-uri.
    În legătură cu Adevărul,după ce îl află,oamenii nu ştiu încotro să se îndrepte.E ca şi când ai lăsa pe cineva la marginea prăpastiei şi i-ai spune că trebuie să zboare pentru a trece în „Tărâmul Făgăduinţei”.Asta până când descoperă avionul şi-şi dă seama că putea face bani din taxa pe bilete. răţuşcă

    Apreciază

  8. Sper că nu sunteți toate la fel. Pentru că îmi lipsește cu desăvârșire complexul oedipian și n-aș vrea să renunț la sex de pe acum. Și nici nu mă atrage ideea de a înlocui femeile cu alternative nefirești. În plus, nu simt nevoia să aibă cineva grijă de mine, ci dimpotrivă.
    Care e faza cu rățușca?

    Apreciază

  9. „În plus, nu simt nevoia să aibă cineva grijă de mine, ci dimpotrivă.”->A,deci înseamnă că ţi-ar plăcea să-ţi însuşeşti rolul de „tată” decât să ai în jurul tău „o prezenţă maternă”.
    „Sper că nu sunteți toate la fel.”->În general,ai să observi că oamenii seamănă foarte bine.De exemplu,eu consider persoanele de gen feminin mai enervante decât cele de sex masculin.Măcar ştiu la ce să mă aştept.De obicei,fetele stau în cârduri,în timp ce ei se socializează în turme.Toate îşi spun lor însele sau între ele cât sunt de speciale sau lasă impresia că aşa ar fi.De aceea văd tot mai des „triade” ce imită modelul antic masculin.Trist,dar acesta e adevărul.Femeile din ziua de azi rămân tot limitate.
    „Care e faza cu rățușca?”->Dădusem „Paste” cuvântului din greşeală.Îl preluasem dintr-un articol despre jucării.
    „n-aș vrea să renunț la sex de pe acum”->Există şi alternative de rezervă.De exemplu,sexul cu păpuşile gonflabile,deşi,cred eu,arată o dramă din copilărie.Este o întreagă conspiraţie asupra minţilor tinere.

    Apreciază

  10. Sunt mai protector din fire, însă nu mă văd în rolul de tată. Cel puțin deocamdată nu cred că m-aș descurca. Într-un viitor nu prea îndepărtat o să fiu nevoit să o fac.
    Las alternativele sexuale celor care nu sunt în stare să convingă o femeie să facă sex cu ei. Nu sunt vreun seducător de meserie, dar n-am avut probleme până acum la acest capitol. Și dacă nu am apelat la păpuși gonflabile când eram mic, prost și timid, n-o să o fac acum, la bătrânețe.

    Apreciază

  11. „Într-un viitor nu prea îndepărtat o să fiu nevoit să o fac.”->Da,pe la 60 de ani.Eu am auzit de cazuri în care el avea vreo 80 şi era clar ca lumina nopţii că era minoră.Şi-mi dau seama că nu e cea mai mirobolantă experienţă pentru dânsa!
    ” Nu sunt vreun seducător de meserie, dar n-am avut probleme până acum la acest capitol.”->Chiar voiam să-ţi spun sincer(nu câştig bani din asta) că te menţii mult mai bine decât alţii de vârsta mea şi e un pic cam trist pentru mine deoarece observ că toate generaţiile care vin din urmă(şi care nu mă vor prinde niciodată deoarece mă ascund ca ursul într-un codru de pâine)arată tot mai ciudat.Nu m-aş mira peste vreo 10 ani să se nască cu branhii ,cu vreo 670 tone din dotare sau să semene cu şoriceii aceia pe care îi vezi morţi în spatele blocului.

    Apreciază

Lasă un comentariu