Schimbarea la față a… României TV


romania tv

Dintotdeauna am spus că mass-media de astăzi nu mai reprezintă „câinele de pază al societății”, ci cățelul bine dresat al politicienilor. Fiind un instrument foarte eficient de manipulare, mass-media are de îndeplinit roluri importante. Unul dintre ele este îndobitocirea maselor.

Bineînțeles că pot fi considerat paranoic. Însă nu și dacă ne amintim cine promovează asiduu manelele, telenovelele, crimele și violurile de la ora 5, incultura, scandalurile, violența, țiganii și pițipoancele. Nu trebuie decât să ne uităm la Dan Diaconescu, Dan Capatos, Cătălin Măruță, Simona Gherghe sau Mădălin Ionescu, și înțelegem care e rolul lor: de a ne îndobitoci. Dacă ținem cont și de nenumăratele reforme stupide din învățământ, precum și de închiderea școlilor sau de salariilor mici ale profesorilor, s-ar putea să nu fie vorba despre paranoia…

Un bun exemplu de îndobitocire a populației îl reprezintă articolul „Schimbarea la Faţă, tradiţii şi obiceiuri: Ce NU ai voie să faci în această sărbătoare creştină”, semnat de Ionela Marcu și publicat pe site-ul postului România TV marți, 5 august. Iată articolul cu pricina (care poate fi găsit aici: http://www.romaniatv.net/schimbarea-la-fata-sarbatoare-6-august_162443.html):

Schimbarea la Faţă reprezintă, în popor, începutul toamnei. Schimbarea la faţă mai este numită şi Obrejenia.

Cei care nu ţin sărbătoarea Schimbării la Faţă vor fi uscaţi şi gălbejiţi, iar cine va spăla haine în această zi va fi năpădit de păduchi şi ploşniţe. Fetele care se spală pe cap în ziua Schimbării la Faţă nu le mai creşte părul, iar oamenii care nu-şi văd umbra capului la răsăritul soarelui, în dimineaţa acestei zile, vor muri până la sfârşitul anului.

În această zi nu este bine să te cerţi cu nimeni şi nici să fii certat de către cineva, că aşa vei fi tot anul. Oamenii care se roagă în această zi să scape de o patimă, sigur vor fi vindecaţi. Femeile însărcinate, dacă vor ţine post azi, vor avea o naştere uşoară şi copii sănătoşi, scrie dcnews.ro.

Cu ocazia Schimbării la Faţă este dezlegare la peşte, pentru ca creştinii să se bucure de praznicul ce are loc în timpul postului Sfintei Marii.

Dacă în ziua Schimbării la Faţă vremea este însorită şi plăcută înseamnă ca toamna va fi una roditoare şi îmbelşugată. În schimb, dacă plouă, toamna va fi una mohorâtă.

Observăm cu ușurință că Ionela Marcu nu prezintă aceste lucruri ca pe o serie de tradiții ori superstiții, așa cum le-a numit în titlu, ci ca pe niște adevăruri indubitabile. „Oamenii care se roagă (…) sigur vor fi vindecați; fetele („fetelor”, mult stimată jurnalistă) care se spală pe cap (…) nu le mai crește părul; oamenii care nu-și văd umbra (…) vor muri până la sfârșitul anului, Femeile însărcinate (…) vor avea o naştere uşoară”. Ba, mai mult, tonul ei imperativ îl face pe cititor să se simtă obligat să respecte toate aceste reguli. Mai ales dacă e slab de înger, înfricoșându-se de multitudinea de pedepse care îl așteaptă („vor fi uscaţi şi gălbejiţi, va fi năpădit de păduchi şi ploşniţe, nu le mai creşte părul, vor muri până la sfârşitul anului”). Cum este posibil așa ceva? În mileniul al III-lea ne sunt prezentate superstiții puerile ca adevăruri de către presă? Putem ajunge pe Lună, putem trimite sonde pe Marte, putem comunica cu oricine pe toată suprafața Pământului, dar trebuie să credem că oamenii mor pentru că nu-și văd umbra capului la răsărit? Se usucă și se gălbejesc pentru că nu țin o sărbătoare? Păduchii și ploșnițele sar pe cei care spală rufe? Părul nu mai crește niciodată dacă este spălat într-o anumită zi? Rugăciunile au scăpat vreodată pe cineva de vreo patimă? Copiii sunt sănătoși dacă mamele lor țin post pe 6 august? Prognoza meteorologică a unui anotimp se stabilește după starea vremii dintr-o singură zi de vară? Ionela Marcu, ești cretină? Sau, mai bine spus, cât de cretini crezi că suntem? Ori cât de cretini ți-ai dori să fim?

Acest articol a fost preluat și de site-ul PresaGalati.ro, sub titlul „Astăzi nu-ți spăla părul!”: http://www.presadegalati.ro/astazi-nu-ti-spala-parul/. Ca să nu fie cei de la România TV singurii jurnaliști care își îndeplinesc norma zilnică de îndobitocire a populației…

presa galati 2

Ionela Marcu și-a preluat informațiile de pe site-ul dcnews.ro, din articolul „Tradiții și obiceiuri pentru Schimbarea la Față: Ce nu ai voie azi”, semnat de Iulian Bratu (http://www.dcnews.ro/traditii-si-obiceiuri-pentru-schimbarea-la-fata-ce-nu-ai-voie-azi_351232.html). Diferența dintre cei doi autori este faptul că domnul Bratu a specificat în subtitlu că este vorba despre „Superstiții în ziua Schimbării la Față”. Nu doar atât, din articol se înțelege clar că sunt enumerate „Tradițiile, superstițiile și obiceiurile atribuite acestei zile”. Spre deosebire de cel al României TV, unde vedem tradițiile și obiceiurile menționate doar în titlu și niciun cuvânt suflat despre superstiții. Deoarece cititorul trebuie să asimileze informația ca pe un adevăr…

Într-adevăr, țara ne vrea proști. Nu știu alții cum procedează, dar eu de-al naibii n-am de gând să-i fac pe plac…

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: