Oameni fericiți


fericire.fgrd9a0ezq

(Pentru concursul „Care-i fotografia ta preferata cu tema «Happy People»?”, organizat de http://blogalinitiative.ro)

Încă de la coborârea sa din copac pentru a învăța mersul biped, omul se află în căutarea fericirii. Unii au avut norocul de a o descoperi, unii au căutat-o pe parcursul întregii lor existențe fără niciun rezultat, iar alții s-au resemnat cu gândul că toată această goană nu este decât o vânătoare de himere. Așa cum era Teodor Mazilu, care spunea că „fericirea e mai mult o temă de conversație decât o realitate palpabilă”, sau Immanuel Kant, care considera că „fericirea e un ideal al imaginației, iar nu al rațiunii”. Deși, în sinea lor, chiar și cei resemnați au păstrat o fărâmă de speranță. Iar noi continuăm să „alergăm după fericire până departe, fie pe mare, fie pe uscat, dar fericirea e aici, aproape”, după cum observa poetul roman Quintus Horatius Flaccus.

Ce este fericirea după care alergăm orbește cu toții? Din punct de vedere biochimic nu este decât efectul unor hormoni, serotonina, endorfina și oxitocina fiind responsabili0003fbaff pentru senzația de bine, mulțumire și fericire. Însă această definiție nu îi mulțumește pe cei care preferă o abordare mai poetică, așa cum este cea a lui Albert Camus, de exemplu: „fericirea este cea mai mare biruință, aceea pe care o dobândim împotriva destinului ce ne este impus”. Sau a lui Garabet Ibrăileanu, care credea că „fericirea este plăcerea sufletului. O simplă senzație, un sunet, o culoare, atingerea mâinii unei femei, dacă angajează sufletul, devine o fericire”.

Am găsit de curând pe internet o poză a unui copil sărman, dar fericit, care îmi place deoarece ne învață că fericirea 2.2-Billion-People-are-Poor-or-Near-Poornu se găsește în bogății materiale, ci în suflete nobile. Și deoarece ne amintește că putem învăța de la copii ce înseamnă cu adevărat fericirea, care este compusă din mici bucurii. Dar și că fericirea stă ascunsă în fiecare dintre noi, așteptând să fie scoasă la lumină măcar pentru o clipă pe care o putem trăi ca pe o eternitate. Așa cum spunea și Goethe: „fiecare are în mâinile sale propria fericire, precum artistul are materia brută, căreia vrea să-i dea o formă”.

Dacă tot a venit vorba despre fericire, nu putem ignora concursul foto al celor de la concursKomunomo și F64, care are ca temă chiar oamenii fericiți. Pentru a participa nu trebuie decât să vă înregistrați pe https://www.komunomo.com/contests/photo și să adăugați câte o fotografie (neapărat făcută de voi) cu oameni fericiți. Concursul are două secțiuni, cu două seturi de premii identice, fiecare fotografie adăugată fiind înscrisă automat la ambele secțiuni. În prima câștigă fotografiile care acumulează cel mai mare număr de emoții, iar în a doua câștigătorii vor fi aleși de un juriu format din Cristina Țintă, Dragoș Asaftei și Tiberiu Mînzu.

Este lăudabilă ideea acestui concurs care ne ajută să ne amintim că, într-o lume din ce în ce mai cenușie, fericirea există. E peste tot în jurul nostru și, cel mai important, mai ales în noi înșine. Chiar dacă, după cum spunea filosoful indian Rabindranath Tagore, „este foarte simplu să fii fericit, dar este foarte greu să fii simplu”.

concurs-foto-komunomo-600x400

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: